Monday, December 20, 2010

28.setia


Apabila seseorang itu memasuki di alam pekerjaan, beberapa cabaran mesti dihadapi. Apa jua bidang perkerjaan mempunyai masalah yang tersendiri. Setengah orang kadangkalanya tidak dapat bertahan dan terus berhenti kerja. Mereka cuba mencari kerja yang lebih baik dan dapat memenuhi cita rasa mereka. Namun begitu masih juga ada insan yang begitu setia pada syarikat. Mereka tetap bertahan walaupun berdepan dengan berbagai masalah.

Dalam pergaulan seharian kita mempunyai ramai kenalan antaranya kawan,sahabat,kekasih dan lain-lain. Sekiranya kita mempunyai kesetiaan pada mereka, kita akan cuba bersama mereka dalam apa jua situasi. Malangnya ada juga yang meninggalkan kenalannya jika temannya mempunyai masalah. Ada juga suka memburuk-burukkan temannya itu. Diharapkan kita semua cuba tanamkan kesetiaan di hati. Barulah keharmonian dapat tercipta. Setialah selagi orang setia pada kita.



34 comments :

nUmara... said...

ahem ahemmmmm..........
1st paragraph tu... urm....
haha!
look for another company/job for better future.. in terms of money, time or location...
so, xboleh la nk kate x setia... ngeh3....

mohammad said...

numara..company akan kehilangan seorang pekerja yang setia seperti awak...

nUmara... said...

most of employers are seeking for a person who is multi-task, fast learner, can work under min. supervision to be employed!
but, do employers can fullfill what employees are looking for in an organisation?
if do, there must be lots of loyal employees... :)

mohammad said...

pekerja asing kian bertambah ini menyebabkan persaingan dalam pencarian kerja...kena berhati-hati bila suka melompat kerja terutama sekali ketika ekonomi gawat...kalau nak selesa kerja tu ..kerjalah sendiri kan...

Miss Yaty said...

mencari sahabat yang setia memang susah...huhu :)

mohammad said...

miss yaty..kalau dapat seorang sahabat setia pun dah cukup kan...

nUmara... said...

do not dismiss until u get a new one.. ngeh3...
keje sendiri memang best! =D

miss yaty~sblm berharap org menjadi kwn setia pd kita, kita on d 1st place, bagaimana? =D

m!da BucHuxX said...

kesetiaan amat penting. .dlm semua bende pling penting perhubungan , . .kkdg pengalaman mengajar erti kesetiaan yg sebenar. .

lynn angel said...

sy mengamalkan konsep setia pada yang empunya hati pada kita.. :)

mohammad said...

numara...betul tu...takut nanti yang kejar tak dapat ,yang dipegang keciciran... a rolling stone gathers no moss

mohammad said...

m!da...bagaimana kalau orang tidak setia pada kita...adakah kita terus setia..

mohammad said...

lynn...maksudnya apa tu...kurang jelas..

Faisal Admar said...

susah nak dapat sahabat yang setia.

mohammad said...

faisal..biasanya orang yang kita kenal agak lama..boleh jadi sahabat yang setia..

Mimi Jazman said...

salam.. bagi orang ni (yang masih lagi 15 tahun),kesetiaan yang tak pernah luntur ialah kesetiaan yang ditunjukkan oleh ahli keluarga.. setiap susah dan senang,mama,baba dan adik selalu bersama.. walau kami bergaduh atau bermasam muka,lama-lama segalanya akan terpadam dengan begitu sahaja seolah tiada apa yang berlaku.. dan bersama keluarga juga,orang ni telah menempuhi banyak perkara yang sukar untuk orang lain perolehi..

░♥si lampu neon♥░ said...

TAK SABAR NAK MASUK ALAM PEKERJAAN.

mohammad said...

mimi...setia bersama keluarga sperti air dicincang takkan putus..

mohammad said...

si lampu...belum kerja dah ada domain sendiri...tahniah

cik ciput said...

ada yg suka mengarah2 org mengalahkn bos =(

mohammad said...

cik ciput...mungkin kita lambat buat kerja atau pun kita tak tahu nak buat kerja apa...

Ukhti [Aki] said...

hurm, setia. ramai pandai berkata2 namun tak semua yang dapat zahirkan ia.

mohammad said...

ukhti..susah dan senang tetap bersama...

farieza said...

setia suatu yang mulia..
setia pada yang setia memang indah..tapi, jika setia dikhianati, mampukah hati menanggung luka...

mohammad said...

farieza...tentulah wajah kita akan masam mencuka..

sabirinnoor said...

Sekarang aku memang tengah menempuhi cabaran begini..sedia pada syarikat..tetapi yang suke memutarbelitkan situasi selalu menjadikan aku mangsa. Nak wat mcm mana..kene bersabarlah...

nUmara... said...

nak nyampuk...
sabirinnoor~besa la kat mana2 pon mesti ada sorang dua yg perangai pelik...

mohammad said...

sabirinnoor...kena sabar dan setia..

mohammad said...

numara...kenapa perangai pelik tu...cuba selami dulu

MOH KEMBARA said...

Salam, antara bangsa yg amat setia dgn organisasi atau majikan ialah bangsa Jepun. Betoi tak Yob? Tapi setia harus ada dlm diri kita sama ada dlm skop pekerjaan dan perhubungan serta kekeluargaan.

mohammad said...

moh kembara..orang jepun tak suka tukar kerja...sebab kalau tukar gaji akan jatuh..

nUmara... said...

ex-boss sy kate, ade yg sanggup bunuh diri, ke cane entah org jepon ni kalo pekerja benti kerja dri company die.. urm, lupe dah.. ex-boss sy tu die cube utk aplikasikan budaye jepun lam diri die.. die indian.. die ckp, die pnah kje ng japanese company for 15 yrs, pastu dtg tmpt sy skang, pastu die diminta berhenti... pastu, sy xtaw die di mana skang... pastu, siapa yg setia, siapa yg x setia? teheheh...
pelik~org yg pelik tu, mmg perangai die pelik, diakui oleh sume org, bkn seorang shj yg berkata begitu, lantas dia layak dipanggil pelik.. hihihi...

mohammad said...

numara...orang jepun ni begitu respect pada boss dan orang jepun juga rajin bekerja.

nUmara... said...

mohammad~org jepun juge sgt cerewet!

mohammad said...

numara..mereka juga suka berjimat cermat..