Saturday, October 30, 2010

20.kehilangan


Andaikata kita mempunyai seorang yang kita cintai, kita akan merasa takut kehilangannya. Oleh itu sepanjang kita bersamanya kita mestilah menjaga hati dan perasaannya. Memang untuk berbuat begitu adalah sukar tetapi sekurang-kurang kita kena berusaha.

Manusia hanya merancang dan tuhan yang menentukan. Kita kena menerima dengan rela dan pasrah sekiranya apa-apa terjadi samada buruk dan baik. Sesuatu yang berlaku ada hikmah sebaliknya.

32 comments :

Fuziani JSR said...

Sangat bersetuju dgn entry ijad... Sebelum kita kehilangan seseorang yang kita sayangi... jagalah hati mereka dan kasihilah mereka...

Sara Mysara said...

hargailah mereka selagi mereka masih didepan mata kita.
bila sudah kehilangan. pasti kita akan sakit dan menyesal,,,

azieazah said...

Bila dah tak ada, baru teringat-ingat...

mohammad said...

fuziani..kena jaga hati dan perasaan mereka..tapi..kalau mereka tidak menjaga peraan kita ..bagaimana pula

mohammad said...

sara...walau pun kita kehilangan..mungkinkah dia akan kembali kepada kita semula

mohammad said...

aziezah..dah nasi menjadi bubur...

zia said...

Kalau memang dia jodoh yg di takdirkan utk kita..pasti akan kembali..tapi utk mengembalikannya haruslah di sertakan dgn usaha..

mohammad said...

zia...saya setuju

ANYS AMYRA said...

memang susah nak terima hilang orang tersayang baik pasangan, kawan, keluarga atau siapa pun yg kita sayang. tp kadang2 kita kena fikir dgn lebih mendalam tentang hidup ni yg bukan semata-mata tentang kita dan orang yg kita sayang tu. perancangan Allah adalah yg terbaik utk kita.

mohammad said...

anys..kita kena terima lah dengan tabah dan syukur...

My MiRa said...

mira takut tempuh saat2 kehilangan..mira takut mira tak nak dekat dengan cinta..eheheh

mohammad said...

my mira...takut tapi ingin disayangi dan menyayangi kan....

AiMaN HaDi said...

dah pernah rasa kehilangan.. byk benda yg di kesalkan..

skrg cuba utk lebih menghargai insan2 di sekeliling.. tp kadang2, terlps pandang jugak..

**terima kasih sudi berkunjung ke blog sy

:)

Puteri Dyla Qistina said...

sgalanya pinjaman semata, namun begitu, hargai itu adalah hadiah paling indah.. :)

mohammad said...

aiman...hargai apa yang masih kita miliki

mohammad said...

puteri...apa yang ada di dunia ini tiada yang abadi ya...

FiQaH said...

Betul..kalau kita nak dia jaga hati kita. kita pun kena jaga hati dan perasaan dia juga.Mungkin dia belum hargai tapi suatu hari nanti dia akan sedar juga yang selama ni kita sangat hargai dia

IN said...

walau ape pun, sayang dan menyayangilah kerana Allah, pasti kita redha dan terima segalanya adalah yang terbaik buat kita dariNYA

mohammad said...

fiqah...moga-moga dia sedar dan hargainya...

mohammad said...

in....sesuatu kerja kerana Allah.dan kita terima dengan hati yang terbuka

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

reda dan sabar jalan terbaik

mohammad said...

brutalsolo...di samping kita cuba kembali pada dia...

hidayah said...

hai

mohammad said...

hidayah... hai juga

swiftme said...

Sesungguhnya Dia adalah sebaik-baik pengaturcara.. Jika kita hidup dlm knangan, banyak hati yang akan terkorban.. live your life happily, and redha with what have been destined for us, InsyaAllah, hati itu tenang dan gembira... :)

mohammad said...

swiftme...hidup dalam kenangan...banyak hati yang akan terkorban...maksudnya apa ya...

azzey said...

mohammad: pandang pd hikmahnya. hati yg 'sakit' itu akan reda sendiri

mohammad said...

azzey....bergantung pada individu..

eja said...

hmm..andai perpisahan itu boleh lagi diperbaiki, apa salahnya kita berkorban..

adakah kerana menurut nafsu, lantas yang murni itu ditolak ke tepi??

mohammad said...

eja...berkorban apa saja...

nUmara... said...

patah tumbuh, hilang berganti.. =D

mohammad said...

yang hilang tu tak sama dengan yang berganti..